Magyar Honvéd


        

VIRTUÁLIS MÚZEUM

PROJEKTEK

Főlap   Bejelentkezés   Napi   Hírlevél   Index   Média   Túra   Kiállítás   Cikk   Piac   Link   IVCA-online

Típusok   Nyaktábla   Katalógus   Alkatrész   Háborús évek   Könyvtár   Hasznos   Vázszám   Életkép   Gondold Újra!

HOKE   SHOP   ÉVK   DSZTT

 

 
Programajánló
2020. Augusztus
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Utolsó frissítés

 
Legfrissebb témák
Friss bejegyzések
2015.07.10. 08:47
2015.05.12. 10:35
2015.04.12. 15:42
 

 

 
Hírek a veterán kerékpárok világából

HÓRA NÁNDOR - KERÉKPÁR KÜLÖNLEGESSÉGEK

2013.01.13. 16:31, yoleeka

Hóra Nándor (Bp., 1876. ápr. 30. – Bp., 1963. nov. 30.): mechanikus, esztergályos, autószerkesztő. 1894–1897 között élvonalbeli kerékpárversenyző volt. 1899-ben műszerész és kerékpárjavító műhelyében egy- és többüléses kerékpárokat készített. A század elején elsők között épített autót Mo.-on. Az 1902–1906 között forgalomba állított ~-féle motoros járművek nagy feltűnést keltettek. 1907-ben műhelyét megszüntette, és az amerikai Caterpillar traktorképviselet egyik műszaki vezetője lett. 1915-ben lánctalpas teherautót tervezett az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege részére. Az I. világháború után a Magyar Abroncs- és Kerékgyár Rt. üzemvezetője lett. 1926–28-ban fiával, ifj. ~-ral háromkerekű motoros áruszállítókat gyártott. A gazdasági válság idején újra műhelyt nyitott és az ún. ~-féle szívónyomó kutakat gyártotta sorozatban. 1945 után az Ikarusnak is szállított alkatrészeket.

HÓRA triden ( háromüléses kerékpár) 1902-ből

Hazánkban már a Millenium előtt ismertek voltak a többüléses kerékpárok felvezetése mellett vívott országúti- és pályaviadalok, később ebből nőtte ki magát motorvezetéses- avagy stéher szakág. Az képen látható kerékpár is minden bizonnyal embervezetéses pályaszámokhoz készült.

HÓRA quadbicikli

A kocsi olyan, mintha két erősebb kerekű biciklit állítanánk egymás mellé, és kerekeiket közös tengelyekre fűznénk fel. Acélcsőből készült vázszerkezete két ülést hordoz. Az elöl lévő csővázas kárpitozott fotel, a hátsó egyszerű kerékpárnyereg.

Motorja a hátsó tengely mögött található. Beindítása pedálhajtással történik, úgy, mint napjainkban a segédmotoros kerékpároké. Az egykor quadciklinek nevezett különlegességet sokan kedvelték Nyugat-Európában a XIX-XX. század fordulóján. Hóra Nándor mechanikus kisiparos varrógépek, kerékpárok, automobilok javításából élt Budapesten. Feleségével gyakran kirándultak a főváros környékére. E hobbijuk kényelmesebbé tételére állította össze a négykerekűt, amellyel hét közben olykor árut is szállított. Quadbiciklijébe De Dion Bouton rendszerű, egyhengeres motort szerelt, az ennek üzeméhez szükséges benzin-levegő keveréket a nyereg alá helyezett, háromszög alakú, kb. 3,4 literes benzintartály – mint gőzölögtető – szolgáltatta. A tartályon átvezetett kipufugócső hője segítette a folyadék gyorsabb párolgását. A keletkező gázokkal, gőzökkel táplált, 2,2 lóerős (1,6 kW-os) motor 25 km/órás sebességre gyorsította fel a házaspár kedvenc járművét.

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon, magyarjármű.hu

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

Ez az oldal azért jött létre, hogy emléket állítson a Magyar gyártmányú veterán kerékpároknak, ezzel is adózva a múlt zseniális remekeinek. Az oldalon több fotón, dokumentáción keresztül szeretném bemutatni azt ami most már történelem, viszont évtizedekkel ezelőtt a mindennapjaink meghatározó eleme volt. A kerékpár! A virtuális múzeum célja összegyűjteni, rendszerezni, ezáltal dokumentálni a Magyar kerékpárokkal kapcsolatos anyagokat és információkat. Remélem, hogy sokan szívesen nézelődnek majd itt, és emlékeznek vissza a múltra. Jó lenne több veterán kerékpárt látni az utakon vagy gyűjteményben. Egy maroknyi kis társaság tartja életben a veterán kerékpárok múltját és jelenét. Köszönet Nekik!

FELHASZNÁLÁS  KAPCSOLAT  VENDÉGKÖNYV  PARTNEREK  Copyrightˆ 2008-2016 Rozgonyi Roland

      


"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!