Magyar Honvéd


        

VIRTUÁLIS MÚZEUM

PROJEKTEK

Főlap   Bejelentkezés   Napi   Hírlevél   Index   Média   Túra   Kiállítás   Cikk   Piac   Link   IVCA-online

Típusok   Nyaktábla   Katalógus   Alkatrész   Háborús évek   Könyvtár   Hasznos   Vázszám   Életkép   Gondold Újra!

HOKE   SHOP   ÉVK   DSZTT

 

 
Programajánló
2020. Augusztus
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Utolsó frissítés

 
Legfrissebb témák
Friss bejegyzések
2015.07.10. 08:47
2015.05.12. 10:35
2015.04.12. 15:42
 

 

 
Hírek a veterán kerékpárok világából

KI MIT GYÁRT - BAKONY FÉM ÉS ELEKTROMOSKÉSZÜLÉK MŰVEK, VESZPRÉM

2013.03.19. 21:10, yoleeka

A mindennapos használatban lévő kerékpárok elengedhetetlen tartozéka volt a világítóberendezés, úgy az első és hátsó lámpa, mint a dinamó. Az itthon gyártott elektromos berendezések egyik jeles képviselője a Veszprémi székhelyű Bakony- Fém és Elektromoskészülék Művek volt.

A Bakony Művek Veszprém legnagyobb iparvállalata. Termékei a tömeggyártásban szerzett több évtizedes tapasztalati anyag felhasználásával, megbízható és garantált minőségben készültek.

1938-ban megalakul a BAKONY Művek Rt. jogelődje az Első Magyar Lőszerművek Részvénytársaság hadiipari állami vállalatként, gyalogsági lőszerek gyártására. A céget 1949-ben államosították és Fémfeldolgozó Vállalat néven folytatta tovább tevékenységét. A részben megmaradt hadiipari jelleg mellett a profilhoz kapcsolódó termékek, mint például a szifonpatron számítottak alapterméknek. 1958-ig kizárólag fémtömegcikkek gyártásával foglalkozott. Ezt követően először egy magyar szabadalom alapján kismegszakítókat gyártott, majd ezzel egyidejűleg, ugyancsak magyar szabadalom alapján, bevezette a villamos hűtőgépkapcsolók gyártását.

A fejlesztés lépcsőjeként 1964-ben a közúti járművillamossági cikkek bevezetését és továbbfejlesztését határozta el a gyár vezetősége. E célkitűzés aktualitását a közúti járműfejlesztés országos programja igazolta. A hagyományos villamos cikkek továbbfejlesztése érdekében 1970-ben kismegszakító licencet vásárolt az osztrák Schrack cégtől.

Az akkori KGST országok integrációs törekvéseinek eredményeképpen a gyár bekapcsolódott a Zsiguli személygépkocsik gyártás-kooperációjába. Ennek tapasztalatai alapján lehetőség nyílt a lengyel 126p személygépkocsik gyártásában való együttműködésre.

A Bakony Művek termékei, paraméterei világszínvonalon álltak és minőségük kielégítették az akkori fogyasztói igényeket. Export termékeik annak idején versenyképeseknek számítottak a világpiacon. Az eredményeik alapján és a fejlesztési programoknak köszönhetően a Bakony Művek a közúti járművillamossági cikkeket gyártók egyik magyarországi bázisa lett.

Kerékpáros vonalon a következő berendezéseket gyártották:

Dinamó: DN-8 3W / 6V kerékpár áramfejlesztő

Első lámpa: EL-5 típus
Első lámpa: EL-6 típus

Hátsó lámpa: HL-3 típus

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

Ez az oldal azért jött létre, hogy emléket állítson a Magyar gyártmányú veterán kerékpároknak, ezzel is adózva a múlt zseniális remekeinek. Az oldalon több fotón, dokumentáción keresztül szeretném bemutatni azt ami most már történelem, viszont évtizedekkel ezelőtt a mindennapjaink meghatározó eleme volt. A kerékpár! A virtuális múzeum célja összegyűjteni, rendszerezni, ezáltal dokumentálni a Magyar kerékpárokkal kapcsolatos anyagokat és információkat. Remélem, hogy sokan szívesen nézelődnek majd itt, és emlékeznek vissza a múltra. Jó lenne több veterán kerékpárt látni az utakon vagy gyűjteményben. Egy maroknyi kis társaság tartja életben a veterán kerékpárok múltját és jelenét. Köszönet Nekik!

FELHASZNÁLÁS  KAPCSOLAT  VENDÉGKÖNYV  PARTNEREK  Copyrightˆ 2008-2016 Rozgonyi Roland

      


"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!